People & Place in the Past and Present
 
Update OAT-tool per 1 april 2022

Update OAT-tool per 1 april 2022

Op de achtergrond blijven wij bezig aan het verbeteren van de OAT-tool. Daarbij gaat het heel vaak om onzichtbare technische verbeteringen aan de achterkant. Hier en daar heeft het meer zichtbare gevolgen. Voor het proces van invoeren van de percelen is er eigenlijk niets gewijzigd, op 1 punt na: het aangeven dat een perceel geen gebouw bevat (zie hieronder). Verder zijn er legio kleinere wijzigingen, die in meer- of mindere mate zichtbaar zijn. We lopen ze graag even bij langs!

De documentatie van de functies en concepten staan zoals steeds op onze wiki-pagina over de OAT-invoermodule. Wie daar interesse in heeft, kan ook een kijkje nemen in de technische Release Notes van deze versie; versie 6.0. De Release Notes van de vorige versie 5.1 zijn daar ook terug te vinden. Vragen, opmerkingen, wensen of problemen; je kunt ons bereiken via het contactformulier!

Namens het hele team van HisGIS;
Veel plezier met de verbeteringen en succes met jullie waardevolle invoerwerk!

Hans, Alex, Eduard, Peter, Johan, Derk en Thomas

Aangeven ontbreken gebouw

We hebben nu ingebouwd dat elk perceel dat wordt gekoppeld aan de tariefsoort Oppervlakte der gebouwde eigendommen, verplicht ook een gebouwd tarief moet hebben. Of anders gezegd: dat er een gebouw op moet staan. Er zijn natuurlijk best wat gevallen waar een erf enkel erf is, zonder gebouw. Voor dergelijke situaties kun je nu bij de percelen (na het geschrapt-vinkje), ook een vinkje zetten voor geen gebouw. Daarmee geef je dus aan dat het perceel tóch geen gebouw bevat, ook al verwacht het systeem dat op basis van de tariefsoort Oppervlakte der gebouwde eigendommen wel.

Er zijn twee specifieke gevallen waar het niet de bedoeling is om een vinkje te zetten, maar je het anders moet oplossen;

 1. In het geval van onbelaste gebouwen is het Tarief voor dat gebouw uiteraard 0, maar het betreft wel degelijk een gebouw. In die gevallen moet je dus alsnog een gebouwd tarief van het type onbelast -gebouwd- toevoegen. Numeriek viel dat niet te zien eerder, gezien het nultarief, maar nu kunnen we deze gevallen dus wel netjes opmerken.
 2. In het geval van perceelsverwijzingen voor het gebouwd gedeelte, wordt er in de OAT verwezen naar een ander perceel voor het gebouw. Dat zie je wel eens bij schuurtjes achter een weiland, die bij een ander perceel (het boerenerf) worden meegeteld voor de gebouwde kadastrale opbrengst. In die gevallen moet je dus zo n verwijzing opnemen.

Kleinere wijzigingen

 • Verticale ruimte gecondenseerd
  Om de gegevens overzichtelijker weer te geven, hebben we de verticale witruimte in verschillende rijen wat krapper gemaakt, zodat er verticaal meer gegevens in 1 keer op een pagina passen.
 • Scan-viewer
  We hebben de performance van de viewer verbeterd. Daardoor vallen er nu minder stukjes van een OAT-scan weg als je te snel inzoomt.
 • Aangeven soort scan
  Het was eerder al mogelijk om in het percelen-venster voor een scan aan te geven wat het type scan was; of dit een titelblad betrof (vb. als eerste scan van een sectie) of een scan met daadwerkelijk gegevens. Het ging daardoor ook wel eens fout, dat gegevens per ongeluk bij het titelblad werden ingevoerd. We geven daarom iets explicieter aan als het type niet overeenstemt met wel of niet ingevoerde percelen. Ook verschijnt het gedeelte om nieuwe percelen toe te voegen aan een scan nu niet meer bij titelblad-scans.
 • Weergave fout per scan
  Om overzichtelijk te zien waar nog inconsistente gegevens zitten, zie je nu in het tabelletje met scans aan welke scan nog iets scheelt in de transcriptie. Door met de muis boven het knopje om de scan te openen te gaan staan, kun je zien wat die fout precies betreft, zonder dat je die scan al moet hebben aangeklikt.
 • Verbeterde knopjes voor Artikel in Percelen-venster
  De functionaliteit van de knopjes om een Persoon, Instantie of PersoonsVerwijzing aan een artikelnummer te koppelen zijn nu verbeterd, waardoor het nu niet langer nodig is om naar het Artikel-venster te navigeren als je het soort Artikel wil wijzigen (Persoon, Instantie of PersoonsVerwijzing). Als je bijvoorbeeld een Artikel wil wijzigen van een Persoon naar een PersoonsVerwijzing, hoef je dus niet meer naar het Artikel-venster te switchen.
 • Aanvullend venster voor varianten
  Nu waren de varianten van een naam (voornaam, beroep, etc.) enkel zichtbaar binnen de dialoogjes om een Persoon te bewerken. In deze versie hebben de varianten een eigen venster gekregen, om het beheer wat te vereenvoudigen. Het is vast geen venster dat alle invoerders heel frequent zullen gebruiken, maar het kan voor specifieke gevallen wel heel interessant zijn om iets verder te kijken naar een leuke casus.
 • Ingesprongen kopjes in vensterlijst-uitklap-menu
  In het lijstje met vensters helemaal bovenin, worden alle vensters gerelateerd aan het Artikel nu ingesprongen weergegeven voor het overzicht. Dat werd ook noodzakelijk, nu de lijst nog langer werd met het nieuwe Varianten-venster.